He de crear una aplicació o un lloc web?

Divulgació: El vostre suport ajuda a mantenir el lloc en funcionament. Obtenim una quota de derivació per alguns dels serveis que recomanem en aquesta pàgina. He de crear una aplicació o un lloc web?


La diferència entre una aplicació i un lloc web pot ser difusa, i la semàntica pot ser confusa. De vegades, se sent l’opció entre agafar l’autopista o la carretera de peatge. Hi ha altres vegades on hi ha alguns avantatges clars d’utilitzar l’un o l’altre.

No tens clar si heu de crear una aplicació o un lloc web?

Aquest post us proporcionarà informació de fons i els coneixements que cal conèixer per prendre una decisió informada. També tenim alguns enllaços per ajudar-vos a començar.

L’aixecament del lloc web

Com vam arribar aquí? La història d’Internet i la xarxa mundial actual és complexa, però hi ha algunes narracions ben documentades que configuren com va començar tot.

La web moderna com la coneixem es va començar a consolidar el 1989. Al centre hi havia Tim Berners Lee, enginyer de programari que treballava al CERN i l’hipertexte link. L’enllaç d’hipertext existia des del 1965, però el potencial no es va concretar fins que Tim Berners Lee va publicar un article anomenat Gestió de la informació: una proposta.

Aquest document era un intent de convèncer la direcció del CERN que un sistema d’hipertext global era en interès del CERN. Tingueu en compte que l’únic nom que tenia per ella en aquest moment era “Malla”: vaig decidir a “World Wide Web” en escriure el codi el 1990. –Tim Berners Lee

L’impacte d’aquest article va establir les bases de la xarxa mundial tal com la coneixem.

Avança ràpidament dues dècades després i la web és un lloc molt diferent. Després de la guerra del navegador es va eliminar i la pols es va eliminar, Internet Explorer, Edge, Safari, Firefox, Chrome i Opera es van mantenir com a navegadors web més populars. Un nou conjunt d’estàndards desenvolupats pel World Wide Web Consortium van fer realitat la compatibilitat creuada.

L’aparició de l’aplicació mòbil

L’aplicació per a mòbils va augmentar en popularitat amb l’evolució de telèfons intel·ligents i tauletes mòbils. Igual que Internet, les aplicacions mòbils van ser una idea que va fer foc durant un temps abans que es produís. El 1971, George Samuel Hurst va desenvolupar una versió primerenca de la pantalla tàctil. Avui en dia utilitzem aquesta tecnologia per estimar constantment els nostres dispositius mòbils.

Com vam arribar a aquest punt? Algunes de les primeres aplicacions per a mòbils principals eren jocs simples com el maó i el solitari, tots dos al primer iPod (2001). Un dels moments fonamentals en l’auge de l’aplicació va estar marcat per un discurs de Steve Jobs Keynote el 2007, que va incloure una demostració del primer iPhone..

Això va provocar la cooperació dels desenvolupadors a tot el món. La primera botiga d’aplicacions, Apple Store, es va llançar el 2008, amb només 500 aplicacions per començar. Uns mesos després, va sortir l’Android Market (ara Google Play). Al 2013 aplicacions com Candy Crush i Instagram tenien més de 50 mil milions de descàrregues. Avui en dia aplicacions com Venmo, Twitter, YouTube i Snapchat són pilars de la nostra cultura. El futur de les aplicacions mòbils sembla que no manté límits.

Avui en dia, els telèfons intel·ligents actuen com un apèndix addicional, completats amb sensacions fantàstiques a les extremitats (també conegudes com a ringxietat) en la seva absència. Hi ha una aplicació per a tot, incloses les aplicacions per:

 • Supervisa la freqüència cardíaca.
 • Reserveu un vol.
 • Reserveu un hotel.
 • Perdre pes.
 • Gestioneu la vostra programació.
 • Encén les llums.
 • Feu que un drone lliuri pizza a la vostra porta.
 • Analitzeu l’orina mitjançant el vàter intel·ligent.

Aplicacions i llocs web

Així d’acord, que és el que més us convé? Una aplicació o un lloc web? Hi ha algunes coses que cal tenir en compte … com ara el pressupost, el públic objectiu i el propòsit de la vostra empresa. A continuació tractem les similituds i diferències entre ambdues.

Semblances

Hi ha moltes similituds entre les aplicacions i els llocs web. Les aplicacions i els llocs web per a mòbils estan construïts amb paradigmes de disseny que utilitzen els programadors d’ordinadors, com ara la programació orientada a objectes, Agile i Lean. Hi ha una varietat d’idiomes i d’eines que podeu utilitzar per crear-los. Tant els llocs web com les aplicacions mòbils:

 • Es pot trigar des de setmanes a mesos a construir.
 • Implica el disseny gràfic.
 • Teniu en compte l’experiència de l’usuari.
 • Teniu moltes de les mateixes funcions (formularis d’usuari, integració de Google Maps, trucades d’un clic).

Malgrat la seva similitud, hi ha algunes diferències marcants a l’hora d’utilitzar casos. Hi ha vegades que és més adequat crear un lloc web que no pas una aplicació i versificar.

Fortaleses d’un lloc web

Hi ha moltes situacions en què un lloc web és la millor elecció. Això és especialment cert si els vostres objectius impliquen màrqueting o relacions públiques. Un lloc web mòbil sensible és generalment més accessible, més assequible i menys complicat de desenvolupar que una aplicació per a mòbils.

 • Prototips ràpids: eines com Joomla, WordPress o Pelican us poden ajudar a crear ràpidament un lloc web. Un cop tinguis el lloc en qüestió, no hi ha retard, el podrà veure qualsevol persona connectada a Internet.
 • Compatibilitat: el conjunt robust d’estàndards de disseny sensibles per a idiomes de marcatge com HTML, CSS i PHP facilita la visualització del vostre lloc en qualsevol dispositiu.
 • Accessibilitat: es pot trobar un lloc web sensible des de qualsevol navegador web o motor de cerca. Aquesta és una bona opció per a qualsevol negoci de mida que necessiti una base domèstica a Internet.
 • Arribar: tindreu un abast més ampli degut a més accessibilitat. Això és essencial per a certs tipus d’estratègies de màrqueting.
 • Aplicacions web natives: si teniu suficients recursos (memòria del vostre host), podeu crear una aplicació robusta directament al vostre lloc.
 • Manteniment: els llocs web són molt més fàcils de mantenir, fins i tot per a aquells que no tenim absolutament habilitats de codificació gràcies a una gran quantitat d’eines de disseny.
 • Actualitzacions: actualitzeu el vostre lloc web de manera instantània sense haver d’esperar aprovacions.
 • Menys complex: podeu crear aplicacions mitjançant tecnologia web. Les aplicacions per a mòbils requereixen un coneixement íntim del sistema operatiu per al qual escriviu la sol·licitud (per exemple, Android, iOS, Windows).

Fortaleses d’una aplicació

Hi ha problemes específics relacionats amb l’UI i l’UX que una aplicació millora millor. Les aplicacions per a mòbils s’adapten més als programes que utilitzen més memòria i estan enfocades a la interacció intensa dels usuaris. Les aplicacions per a mòbils també poden ajudar a solidificar la vostra marca a través de diversos canals. Si necessiteu alguna de les opcions següents, una aplicació pot ser el camí a seguir.

 • Funcionalitat nativa: moltes de les aplicacions que més ens agraden fan servir les funcions de maquinari natives del nostre telèfon. Això inclou coses com el sensor d’inclinació, la càmera de fotos i la llanterna.
 • Joc: Ara per ara, les aplicacions són molt millors per a jocs que requereixen molta memòria, fins i tot si teniu tones de memòria i el vostre lloc es carrega ràpidament. De moment, jocs com Pokémon Go milloren com a aplicació per a mòbils.
 • Serveis: les aplicacions s’adapten molt més a serveis com ara Uber o Ascensor. Gmail és un altre exemple d’aplicació que ofereix una experiència d’usuari millor que la seva contrapart web.
 • Ús personalitzat: algunes aplicacions requereixen molta entrada d’usuari o bé tiren dades del dispositiu de l’usuari per tal de funcionar. Com l’aplicació S Health de Samsung, que utilitza dades del telèfon per fer el seguiment dels seus passos, de la freqüència cardíaca i del nombre de calories.
 • Ús fora de línia: si voleu crear un programa que es pot utilitzar de manera extensa fora de línia, una aplicació és el camí que cal seguir. Penseu com seria frustrant haver d’iniciar sessió a Internet cada vegada que vulgueu fer servir la vostra calculadora.

Per obtenir més ajuda, ens referim a aquest organigrama:

He de crear una aplicació o un lloc web? Diagrama de flux

Començant

Les aplicacions web natives encara no poden coincidir amb el nivell de comoditat d’aplicacions mòbils que aprofiten el maquinari del telèfon. Si esteu preparats per invertir diners en una aplicació, podeu oferir als usuaris una experiència molt més suau.

El pressupost és una de les raons principals per les quals la gent decideix desenvolupar un lloc web en lloc d’una aplicació. Si no podeu ajustar els alts costos d’una aplicació al vostre pressupost, però voleu pensar en el futur: crear una aplicació web nativa és una manera rendible d’implementar la vostra idea.

Aquests enllaços de recursos us ajudaran a començar. Trobareu literatura, preguntes freqüents, tutorials, cursos en línia i eines per orientar-vos en la direcció correcta. Llegiu tot això i tindreu un bon fonament per prendre la decisió correcta.

Recursos per al desenvolupament d’aplicacions mòbils:

 • Cursos en línia d’aplicacions mòbils: d’Udemy. Una gran selecció de cursos que us poden ajudar a crear la vostra primera aplicació.
 • Diferències entre una aplicació web i una aplicació per a mòbils: obteniu informació sobre les diferències entre el desenvolupament d’una aplicació mòbil i el desenvolupament d’una aplicació web.
 • Historial del disseny d’aplicacions mòbils: aquí teniu un breu historial del disseny d’aplicacions mòbils.

Recursos de desenvolupament de llocs web:

 • Quant costa realment un lloc web ?: la determinació del cost d’un lloc web és difícil d’estandarditzar. Desmitifiquem el procés de pagament d’un lloc web, de principi a final.
 • Trieu un CMS: els sistemes de gestió de continguts són eines indispensables per crear, gestionar i mantenir un lloc web. Apreneu a trobar l’adequat al vostre lloc.
 • Què és un lloc web: aquesta és una secció de la nostra Guia definitiva d’allotjament web. Això cobreix totes les vostres bases a l’hora de trobar un lloc per allotjar el vostre lloc web.

Ara hauríeu de tenir prou informació per respondre a aquesta pregunta tan important: lloc web o aplicació? Bona sort!

Imatge superior retallada d’Instagram i altres aplicacions en xarxes socials de Jason Howie. Llicenciat sota CC BY 2.0. Xat de flux © 2017 de WhoIsHostingThis.com.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector