Как да намерите повече абонати на блог -13 прости начина да получите повече абонати на блог тази седмица

Има няколко неща, които са толкова вълнуващи и освобождаващи от писателя, отколкото да знаете момента, в който натиснете „Публикуване“ в следващата си публикация в блога, хиляди хора ще се радват да чуят какво имате да кажете. Стотици коментари се заливат. Имейли от развълнувани читатели попълват входящата ви поща. Вашият брой на абонатите скача (отново!) И вие сте затрупани от хилядите долари, удрящи вашия акаунт в PayPal, когато най-новият ви продукт излита от цифровите му рафтове като горещи торти! Звучи перфектно, нали??


Но това рядко се случва. Така или иначе не на теб. Не сега. Не вчера. Никога.

Но не сте сами. За повечето блогъри този момент след натискането на „Публикуване“ е изпълнен с нерви. Публикувате статията си, споделяте я в социалните медии, коментирате няколко от любимите си блогове и се отдалечавате от компютъра, за да си починете. Но не можете да го оставите Вашият смартфон е наблизо и го проверявате на всеки пет минути за най-слабия намек, че най-новата ви статия е тази, която най-накрая ще събере стотици нови абонати. Едната статия, която ще разбие акаунта ви в PayPal, тъй като се опитва да бъде в крак с входящите продажби.

Но нищо не пристига. Без коментари. Без имейли. Без продажби. Това е смазващо и унищожаващо душата и вие се оспорвате какво става наред. Ваше писане ли е? Това е липса на маркетингови умения? Вие сте в грешната ниша? Просто нямате късмет? Или просто не сте изрязани да бъдете блогър?

За да бъда откровен, съдържанието ви вероятно е отлично. А вашият стил на писане вероятно е ангажиращ, разговорлив и остроумен. Вашата ниша вероятно е заета с много конкуренти, но това не е причината блогът ви да е тих. И да, късметът ви може да намалее само малко, но това също не е причината сърцето ви да пада от зъбите ви всеки път, когато публикувате публикация в блог.

Можете да имате най-голям късмет в света, да напишете най-доброто съдържание, което вашата ниша някога е виждала, и да пишете по начин, който кара страните по света да се разделят от смях, но всичко това е безполезно, ако не можете да вкарате посетители в уебсайта си и не може да ги убеди да се абонират.

Днес ви показваме 13 изпълними стъпки към успеха на абонатите. 13 доказани техники, които можете да внедрите за по-малко от седмица, за да гарантирате, че броят на абонатите, които имате седем дни от сега, е повече, отколкото имате днес.

1. Станете гост блогър

фондова-фото-гост-блогър

Блогът на гости се отнася до писане за блог на трета страна и публикуване на вашата статия на техния уебсайт.

Като цяло трябва да напишете за един от конкурентите си, който е по-голям от вас. Блогът на гости е печалба за всички. Вие получавате шанса да поставите работата си пред по-голяма аудитория и следователно да привлечете нови читатели в блога си. Блогерът на трета страна получава уникално съдържание за уебсайта им без никаква цена, освен да показва кратко въведение към вас и връзка към вашия уебсайт. А абонатите на третата страна се запознават с нов блогър с уникално завъртане по тема, която очевидно вече се интересува от.

Започнете своя гост блог днес, като направите бележка за 10 от най-големите си конкуренти. Свържете се с всеки поотделно, като се уверите, че ще се представите, блога си и заглавието на публиката за гости, която бихте искали да напишете за тях. Дръжте имейла кратък и точен, като помните, че тези блогъри вероятно получават много тестове за публикации на гости всяка седмица, за да се гарантира, че статията, която предавате, е уникална.

След като вашата стъпка е приета, уверете се, че знаете условията. По-конкретно, ли блогърът ще се свърже към вашия уебсайт от кратка уводна биография, или имате право да свържете директно към вашия уебсайт от статията? Последният е предпочитаният вариант, тъй като по-вероятно е читателите да кликнат върху връзка в статията, а не в биография.

2. Коментирайте свързани блогове

Както при повечето неща в живота, успехът, който получавате, често е по-добър, ако давате повече, отколкото приемате. Коментирайки блоговете на вашите конкуренти, вие се отваряте за изграждане на отношения с съмишленици във вашата ниша. Това включва както читателите на блоговете на вашия конкурент, така и автора на блога, който коментирате.

Като коментирате и участвате в други общности, можете да постигнете две неща:
1. Примамвате хората да кликнат върху вашия уебсайт от връзката зад вашия коментар
2. Можете да позиционирате марката си на пазара.

Под „вашата марка“ обикновено имам предвид вас. Твоето име. С течение на времето, когато коментирате повече в същите блогове, други редовни читатели започват да разпознават вашето име. Ако вашите коментари са постоянно проницателни и добре обмислени, скоро ще намерите читателите, които искат да чуят повече от това, което трябва да кажете, и затова посетете блога си.

Докато повечето блогъри предпочитат да се абонирате за техния блог по имейл, аз често предпочитам да се абонирате чрез RSS емисия. Моите емисии се опресняват автоматично на всеки пет минути, така че мога да съм сигурен, че когато публикувам нова статия от един от моите конкуренти, аз съм един от първите, които я прочетох. Това обикновено означава, че коментарът ми е близо до горната част на списъка с коментари и следователно е по-вероятно да бъде прочетен от други абонати. Това води до повече кликвания и по-добро позициониране на марката за вас.

3. Участвайте в разговор в социалните медии

Вероятно сте се натъкнали на много блогъри, които не използват социалните медии в пълния си потенциал. Те следват много конкуренти и много потенциални читатели. Всъщност хиляди. Но тяхната емисия в Twitter или Facebook е пълна с нищо, освен с „Преглед на последната ми статия: ABC, щракнете тук“. Всеки туит изглежда така и е редовен поглед веднъж на ден по едно и също време. Ако не сте социални в социалните медии, го използвате по напълно погрешен начин.

За да използвате социалните медии в пълния си потенциал, трябва да давате повече, отколкото вземате. Прочетете какво казват хората, отговорете им и участвайте в разговор. Едва след това, след като проведете разговора със своите последователи и тези, които следвате, трябва да очаквате повишаване на посетителите на блога и абонатите, когато публикувате линк към последната си публикация в блога. Без този ангажимент, вие сте просто самонадеян търговец и лош в това.

Отделете време днес да отговорите на коментари от хората, които следвате. Задавайте им въпроси. Дебатирайте точка. Попитайте ги дали са написали в своя блог по темата, за която говорят, и я прочетете, ако има. Ще останете изумени как тези разговори създават нови идеи и изграждат основите на взаимоотношенията, върху които може да се изгради абонат на блогове и партньорства. Използването на промоционални видеоклипове е чудесен вариант и за ангажиране в социалните медии

4. Предлагайте стимул за абонамент

Един от най-простите начини да увеличите броя на хората, които се абонират, е да предложите стимул за това. Помислете какви проблеми имат вашите читатели, които можете да решите. Можете ли да напишете електронна книга за решаване на тези проблеми? Можете ли да предоставите функционален план за действие, за да ги разкрепите? Или може би можете да интервюирате някои от любимите си фигури на авторитет във вашата ниша и да ги пакетирате заедно в един документ.

Независимо от вашия стимул, направете го уникален и достъпен само за тези, които се абонират. Уверете се, че стимулът е посочен ясно до вашата форма за абонамент и не се страхувайте да публикувате отзиви от други читатели, които са похвалили вашето съдържание.

Въпреки че има някои първоначални усилия за изграждането на този стимул, дългосрочните ползи си заслужават.

5. SEO вашето съдържание

С комбинация от гостуващи блогове, коментиране в блога, ангажираност в социалните медии и предлагане на вашите стимули за абонамент, вече трябва да забележите увеличение на абонатите. Но това не означава, че трябва да забравяме основите.

Оптимизация на търсачките, процесът на гарантиране, че уебсайтът и съдържанието ви могат да бъдат усвоени от търсачките, за да се подобри класирането на уебсайта ви, никога не бива да се подценяват, особено ако аудиторията ви е новак във вашата ниша. Първото място, което начинаещият често се обръща, е Google.

За да сте сигурни, че вашият блог и съдържание са оптимизирани за търсачките, инсталирайте приставката Yoast SEO WordPress. Приставката Yoast проверява вашите статии, за да се увери, че маркира всички полета, необходими за изграждането на уебсайт, подходящ за търсачката, и ви предоставя удобни сигнали и съвети, ако има място за подобрение.

Въпреки че няма вероятност да видите незабавно покачване в класирането на търсачките, като използвате този плъгин, с течение на времето трябва да видите положителна промяна.

6. Проведете конкурс

Конкурсите не са най-лесните маркетингови техники за използване и организиране, но крайните резултати си заслужават.

Започнете, като се свържете с автори на популярни книги във вашата ниша, за да видите дали те са готови да предоставят подписани копия като награди за вашата конкуренция в замяна на популяризирането на тяхната книга. След това се свържете с консултантите във вашата ниша, за да проверите дали желаят да осигурят час от времето си. И използвайте собствените си умения, като предлагате свои собствени услуги безплатно като награда.

създаване на-а-конкурс

С всички онези комбинирани, ще се надяваме да имате достатъчно награди, за да привлечете участници в състезанието. За да влезете в състезанието, помолете читателите да се абонират по имейл. Автоматично въведете всичките си текущи абонати. За да спечелите допълнителни участия в конкуренцията, помолете нови и настоящи читатели да споделят и харесват вашите публикации в социалните медии във Facebook и Twitter. Това създава положителен кръг, в който читателите се абонират за влизане, след което споделят връзки към вашия уебсайт в социалните медии, което води до повече абонати и още един кръг от споделяне на социални медии.

7. Рекламирайте във Facebook

Въпреки че повечето техники, за които говорим в тази статия, нямат свързани с тях предварително разходи, рекламата във Facebook е единственото изключение.

Използвайки насочени реклами за трафик, можете да гарантирате, че рекламата Ви се показва само в емисиите на хора, които наистина се интересуват от вашата ниша. Например, показването на вашата реклама само на хора, които са харесали една или повече от вашите конкуренти Facebook страници е лесно да настроите.

Не забравяйте да тествате различни реклами и да измервате резултатите. Например, тествайте рекламата на една публикация в блог срещу рекламата на по-общо съобщение за цялостния ви блог.

Докато насочването на реклами към конкретни ниши е сравнително просто, чистият обем от опции, които имате при настройването на реклама във Facebook, може да бъде объркващ. Препоръчваме ви това отлично ръководство, за да ви преведе през процеса.

8. Пренасочете коментаторите към страницата на благодарности

Опитът да конвертирате тези, които коментират, но все още не са се абонирали, е един от най-добрите начини за намиране на нови абонати и често има много по-висок процент на реализация в сравнение с тези, които никога не са коментирали.

Читателите, които коментират вашия блог, вече са се ангажирали с вас и вече са били толкова впечатлени, че се почувстват принудени да дадат своя принос в блога ви. Това е отлично и не бива да допускаме тази възможност да падне край пътя. Ето защо препоръчваме да пренасочвате коментаторите към конкретна страница „Благодаря“.
Повечето блогове показват бързо съобщение за благодарност под формата за коментар след изпращане на коментар, но като ги пренасочвате към конкретна страница, имате много повече недвижими имоти, за да можете да ги убедите да се абонират. С цяла страница, посветена на това да ви благодаря и да ги преобразувате в абонат, можете да покажете формуляра си за абонамент за имейл и да им предложите стимула да се абонират, както беше обсъдено по-горе. Най-хубавото е, че пренасочването им става лесно този отличен плъгин за WordPress.

9. Популяризирайте своя блог в своя имейл подпис

Изглежда като даденост, но повечето хора не публикуват URL адреса на блога си в имейл подписа си. От всички канали за комуникация, които използвате всеки ден, било то имейл, социални медии, телефон и лично, най-вероятно ще използвате най-много имейл. Има смисъл да пускате блога си в тази среда.

Не забравяйте да свържете към персонализирана целева страница, съдържаща формуляр за абонамент, и не забравяйте предварително да попълните формуляра за абонамент с имейл адреса на читателите, ако вашата абонаментна услуга го позволява.

10. Използвайте Social Proof

Социалното доказателство е отличен начин за привличане на нови абонати. Въпреки че може да не сте чували термина „социално доказателство“ в миналото, вероятно сте го виждали на много уебсайтове. Ако някога сте използвали Booking.com например, ще видите съобщения, в които се посочва колко стаи са резервирани в хотел в рамките на последните 7 дни или колко души са гледали хотела през последните 24 часа. Това е социално доказателство и се използва, за да се опита да насърчи посетителите на уебсайтове да предприемат решителни действия, било то да купуват или да се абонират.

В примера на вашия блог може вече да покажете колко абонати имате. Например, обикновено съобщение до вашата форма за абонамент като „Присъединете се към другите 232 абонати, като въведете имейла си по-долу“. Това е социално доказателство и може би вече го правите, без да осъзнавате.

Имайки предвид това, можете да продължите това, като покажете броя на хората, които са се абонирали през последните седем дни (добавянето на времеви диапазон добавя спешност) или като анкетирате абонатите си, за да попитате дали биха препоръчали блога ви на приятел или не. След това това проучване ви дава резултатите, за да можете да кажете „X% от абонатите биха препоръчали този блог на приятел“.

В крайна сметка, ако изпеете собствените си похвали и кажете на света колко добър е вашият блог, ще получите само частичен успех. Позволяването на вашите читатели и абонати да кажат на света колко добър е вашият блог чрез социални доказателства и препоръки е много по-силно насърчение.

11. Вземете лични на страницата си

Ето малък фрагмент от страницата ми „За мен“.

за мен

Вашата страница за страницата е вашата зона за връзка с вашите читатели. Твърде често срещаме страници, които не споменават автора и ни карат да се чувстваме като на най-лошата първа среща от всякога!

Читателите не се абонират за блогове, където нямат връзка. Независимо дали става въпрос за връзка с автора, писането, нишата или другите абонати, трябва да има някаква връзка, която да убеди читателя да се абонира. Вашата страница за информация е идеалното място да започнете да изграждате тази връзка.

Започнете своята страница за информация, като разкажете история. Читателите обичат историите. Те пленяват въображението и поддържат хората да четат. Забавна история или история със напрежение е още по-добра.

След това добавете снимка на вас, автора.

Въпреки че тази страница е свързана с вас, все пак се съсредоточете върху читателите си. Кажете им как можете да им помогнете. Говорете за проблемите, с които се сблъскват и как могат да бъдат решени. Не се изкушавайте да говорим за вас твърде много (не искаме да знаем как се нарича котката ви… освен ако в блога ви не става въпрос за котки!).

Завършете страницата с формуляр за абонамент. След като изградите връзката си, искате да ги призовете към действие, като ги помолите да се абонират.

12. Публикувай в сродни форуми

Точно като коментирането на конкурентни блогове и активното включване в разговор в социалните медии, публикуването в свързани форуми е отличен начин за изграждане на информираност за марката, осъществяване на нови контакти и придобиване на нови абонати.

Както винаги с всичко, което води общността, уверете се, че допринасяте повече, отколкото взимате, така че не се изкушавайте незабавно да публикувате промоционални връзки към вашия блог. Първо, представете се на общността и участвайте в различните разговори, които вече се водят. С течение на времето, когато вашите публикации станат добре приети и хората започнат да ви разпознават като авторитет в нишата, те ще станат по-възприемчиви към връзките към вашия блог и може активно да се стремят да прочетат повече от вас, като намерят своя блог за себе си.

Както при всеки форум, не забравяйте да прочетете правилата и да ги спазвате. Нужна е само една грешка, за да бъде наказана вашата репутация и марка.

13. Помислете от какво наистина се нуждаят вашите читатели

Много е лесно да заложите директно в стартирането на блог, без да имате предвид проблемите, които наистина се опитвате да решите за вашите читатели. За повечето блогъри, и за вас също си представям, целта на техния блог е в крайна сметка да спечелят доход. За да спечелите този доход и да имате най-добрия възможен шанс за продажба на продукти, трябва да знаете какви са проблемите на вашите читатели. За да разберете това, проучете своите читатели. Задайте им един въпрос: „Кое е едното нещо, с което най-много се борите [във вашата ниша]“. Например, блог за отслабване може да попита читателите си кое е нещото, което читателите му се борят с най-много, когато се опитват да отслабнат. Управлява ли балансирана диета? Намира ли време за работа? Или е проблем с увереност във фитнеса?

След като сте проучили възможно най-много читатели, резултатите трябва да ви дадат дълъг списък от проблеми, които можете да разрешите, класирани в приоритетен ред въз основа на това колко души са посочили това като най-голямото си неудовлетворение. Вече имате списък с истински проблеми, които можете да разрешите, сигурни в това, че всичко, което пишете, и всеки продукт, който се подготвяте за продажба, ще бъде от значение за вашите читатели.

Ако нямате достатъчно читатели за анкета, просто се свържете с тези, които са коментирали блога на конкурент. Един кратък, сладък и прост имейл с въпрос дали биха имали нищо против да помогне почти винаги ще бъде получен добросъвестно и ще доведе до отговор.

заключение

В продължение на много години горните 13 идеи са доказали, че работят безупречно като отлични техники за популяризиране на блогове. Уверен съм, че могат да бъдат стартирани и въведени в рамките на една седмица.

Започнете с основните положения като изменение на страницата си относно, като гарантирате, че тези, които коментират, се изпращат на страницата с благодарности и създавате стимул за абонамент. След като промените блога си, за да преобразувате най-добре посетителите в абонати, е време да започнете работата си от уебсайта си, като реклами във Facebook, блогове на гости и публикуване на форум.

Всички тези техники в комбинация трябва да означават, че до този момент през следващата седмица ще имате повече абонати, отколкото днес. И тъй като мислите повече за истинските нужди и желания на вашата аудитория, особено след вашето проучване, можете да сте сигурни, че всеки път, когато публикувате публикация в блог, отговорът ще бъде положителен, вместо да бъдете посрещнати с ужасното мълчание от преди.

Късмет!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Adblock
    detector