ТЛДс – Листа проширивања имена домена највишег нивоа

Имена домена и регистрација домена саставни су део инфраструктуре система домена (ДНС). Тамо где би УРЛ који садржи ИП адресу функционисао сасвим добро како би ваш рачунар идентификовао одређену локацију на вебу, кодирани бројеви људи су га много теже сјетити. Сходно томе, имена домена постала су основно средство идентификације веб странице. Домене највишег нивоа (ТЛД) играју важну улогу у именованим функцијама повезаним са ДНС инфраструктуром. Наш водич ће детаљније испитати ТЛД како бисмо пружили потпуно разумевање њихове функције и сврхе.


Шта су гТЛД?

Генеричке домене највишег нивоа су хијерархални врхунац ДНС система. Потпуно квалификовано име домена укључиће га као завршну ознаку домена у свим доменима нижег нивоа. ТЛДс су саставни дио онога што се сматра коријенском зоном домене. УРЛ на одређеној страници може бити:

хттп://екампле.цом/ФАК/Вхи-до-ве-неед-ТЛДс

У овом УРЛ-у, коријенска зона је:

хттп://екампле.цом

А домен највишег нивоа је:

.цом

Из овог примера можете брзо закључити да је на располагању широк избор ТЛД-ова. Неке од уобичајених укључују: .орг, .нет, .гов, .еду, .биз, .инфо, итд.

Постоје ли користи од оптимизације претраживача веб локације?

Ово питање се поставља пуно на СЕО конференцијама и форумима, посебно јер се нови ТЛД-ови објављују из месеца у месец. Чињеница је да Гоогле те нове домене не третира другачије од било којег другог ТЛД-а. Коришћење једног од ових нових ТЛД-а неће утицати на ваше СЕО напоре позитивно или негативно. Рангирање ваше веб локације у Гоиогле индексу претраживача захтева време и труд. Име домене само по себи неће одредити успех сајтова на страницама резултата претраживача.

Где купити гТЛД – Моја листа најбољих регистрованих пет домена…

# 1 Домаин.цом – 25% попуста на ексклузивну понуду
# 2 Блуехост – Бесплатни домен са свим хостинг пакетима
# 3 Хостгатор
# 4 Намецхеап (Бесплатна заштита приватности домена ВХОИС)
# 5 Лебдети

Откривање: Ова страница садржи партнерске везе. То значи да ако кликнете на неку од мојих веза и обавите куповину, можда ћу добити провизију. Ово ми помаже да макеавебситехуб.цом учиним слободним за употребу милионима људи широм света.

Ако користите нови ТЛД за своју веб локацију?

Када правите веб локацију, одабир праве веб адресе велика је одлука коју не треба олако схватати. Ово је име које ће представљати ваш бренд и пратити вас по вебу. Иако већина људи улаже највећи део свог креативног напора у проналажењу правог имена, додатак има подједнаку тежину.

Названи доменом највишег нивоа, проширење је оних неколико слова налепљених на крај ваше веб адресе. Најчешћи ТЛД-ови су стари класици попут .цом, .нет, .орг и још много тога. Међутим, од 2014. постали су доступни нови ТЛД-ови. Нови ТЛД-ови су врло јединствени за стандардне опције и основне кодове земље. Они се често састоје од више слова и представљају одређену индустрију или вибрацију.

Нови ТЛД-ови су створени како би проширили растући доменски систем истовремено олакшавајући производњу иновативног дигиталног простора прилагођеног потрошачима. Уз све речено, да ли бисте требали користити ТЛД за своју веб страницу? Па, одговор на то питање у потпуности зависи од ваших потреба.

За и против употребе ТЛД-а

Нови ТЛД-ови нису проширења једнаке величине за све врсте. Они су високо специјализовани. Као резултат, нови ТЛД нису за свакога. Без обзира да ли сте власник велике корпорације, мале дигиталне продавнице или личног блога, важно је размотрити предности и недостатке новог домена највишег нивоа пре него што се обавезујете. Ево неких ствари које треба узети у обзир.

Поверење у очи веб корисника

Једна од највећих препрека коју нови ТЛД тренутно доживљавају је како их прегледавају људи који прегледавају интернет. У прошлости је био доступан само мали избор генеричких екстензија домена. Те исте домене и данас се користе. Док нови ТЛД-ови расту у популарности, стари домени на које смо навикли да и даље поседујемо.

Многа истраживања показују да људи имају тенденцију да верују старијим генеричким доменима више него новим. Они су склонији посећивању .цом, .гов и .орг сајтова зато што ове домене сматрају аутентичним и поузданим. Ово се нарочито односи на веб локацију која се односи на банкарство, велике корпоративне странице или било коју веб локацију која рукује личним подацима.

Ако спадате у неку од тих категорија, можда бисте бар за сада желели да избегнете употребу новог домена највишег нивоа. Генеричка проширења се сматрају вреднијим само зато што људи то редовно виде. Наравно, свако ко има искуства са израдом веб странице зна да не постоје посебни захтеви за добијање генеричког домена. Нажалост, просечни веб корисник то не чини. Како се нови ТЛД-ови користе, они ће добити више изложености и више људи ће им бити пријатно. Многе велике компаније, попут Гооглеа, већ су почеле да усвајају чуднија проширења, тако да је овај процес на добром путу..

Апел на културу младих

Ако сте на огради око коришћења новог ТЛД-а, размислите о својој циљној публици и ономе што ваша веб локација може да понуди. Ако послужујете млађу демографску категорију, нови домен највишег нивоа може се користити у вашу корист. Млађи људи су склонији техничким потребама и имају боље разумевање како Интернет функционише. Иако се нови ТЛД-ови често сматрају мање поузданим корисницима интернета када су у питању банкарски и лични подаци, они имају потпуно супротан ефекат у многим другим индустријама.

Нови ТЛД-ови су сјајни за компаније које се мање ослањају на ауторитет а више на изглед. Ово се односи на брендове одеће, уметничке веб странице, дигиталне часописе, забаву и готово све што је намењено млађој публици. Млађи корисници интернета више реагују на јединствена проширења која се издвајају. Опције као што су .втф, .вов, .хот и још много тога могу се користити за привлачење пажње генерације која је одрасла користећи веб. Ако ваш дигитални простор испуњава критеријуме, можда бисте требали размотрити усвајање новог ТЛД-а.

Свестрана употреба

Нови ТЛД је довољно узбудљив и јединствен да се издвоји сам. Међутим, постоје начини да се корак учини корак даље. Једна од највећих предности новог ТЛД-а је што они могу постати огроман део вашег укупног идентитета бренда. Генеричка проширења су једноставно још један део ваше веб адресе. Нови ТЛД су много више. На располагању су хиљаде проширења домена тако да лако можете пронаћи опцију која одговара вашој компанији.

Многа предузећа и интернет предузетници користе свој ТЛД као део свог имиџа и рекламирања. Оно се издваја из мора генеричких веб адреса, па зашто не бисте користили ТЛД као маркетиншки алат како бисте помогли да ваше пословање расте? Можете чак и да користите нове ТЛД-ове са хакирањем домена да бисте направили незаборавне адресе које ће вас издвојити од конкуренције.

Нижа цена

Још једна велика предност употребе новог ТЛД-а је цена. Наслеђене домене обично су прилично скупе. И не само то, већ су дуго присутни тако да је тешко пронаћи чак и жељени домен. У зависности од имена ваше веб странице, можда ћете морати да платите неколико хиљада долара само да бисте добили веб локацију .цом.

Но, нови домени врхунског нивоа су, међутим, врло приступачни. Многи се могу регистровати за само неколико долара годишње. Укључивање нових ТЛД-ова у вашу претрагу домена може вам значајно смањити трошкове рада и покретања. Дакле, то је вредно разматрања. Наравно, стање ТЛД-ова и Интернет технологија се стално мењају. Цијене могу расти како нови ТЛД постају све више уобичајени. Ако размишљате о улагању у нови ТЛД, региструјте домен пре него што га уграбите!

Да ли су нови ТЛД тачно за вас?

Ово је само неколико ствари о којима бисте требали да размишљате када бирате домен. Нове домене највишег нивоа неће имати користи од било које веб локације. Они који могу користити јединствени наставак, међутим, могу их користити за стварање заиста незаборавног дигиталног простора. Да бисте утврдили да ли је нови ТЛД прикладан за вас и потребе ваше веб локације, једноставно размислите о својој публици, вашем брендирању и ономе што бисте уопште могли понудити свету. Ако нисте баш спремни за скок на нови појас ТЛД-а, немојте се бринути. Интернет пејзаж се мења, тако да неће проћи дуго док се нови ТЛД-ови не рашире и повере.

Којих је 5 најпопуларнијих генеричких проширења домена горњег нивоа?

Најуобичајеније проширење домена је .цом. .Цом екстензија је тата свих њих. Међутим, .цом није једина популарна домена највишег нивоа тамо на вебу. Сада је на располагању стотине проширења домена које можете купити од регистрара домена. Регистрација домена је невероватно једноставна и може да потраје мање од 2 минута.

Најчешћи типови гТЛД-а су како слиједи.

.цом (комерцијално)

орг (организација)

.мрежа (мрежа)

.нас (Сједињене Државе)

.цо (Колумбија)

У првих 5 најчешћих проширења домена резервирана су за одређену употребу. Домен .цом може буквално користити било ко, али неке домене највишег нивоа су ограничене на одређене људе, владе и образовне институције, као што су:

.инт (међународно)

.мил (војна)

.еду (образовање)

.гов (влада)

Доступна су нова проширења домена (гТЛД)

У последње време су створени многи нови гТЛД-и који су доступни за куповину од када су произведени оригинални скупови екстензија. Идеја која стоји иза њих била је да се створи више могућности за људе да створе своје јединствено присуство на Интернету и изврше притисак на оригинални сет проширења домена.

Неки од ових нових гТЛД-а створени су да служе и широкој употреби широм света и да зађу у нише на посебним интересним групама, као што су .ниња, .десигн, .китцхен и многе друге.

Ево још неколико примера нових проширења домена (гТЛД) доступних за куповину.

 • .биз
 • .клуб
 • .бар
 • .бицикл
 • .посао
 • .кликни
 • .фак
 • .рачуновођа
 • .послови
 • .моби
 • .име
 • .фии
 • .ли
 • .тел
 • .Нинџа
 • .кухиња
 • .бесплатно
 • .графика
 • .простора
 • .глобално
 • .ауто
 • .тецх
 • .имање
 • .онлине
 • .онл
 • .киз
 • .кодови
 • .врх
 • .зона
 • .купке
 • .понуда
 • .мов
 • .стручњак
 • .ио
 • .емаил
 • .облак
 • .глумац
 • .помоћ
 • .мода
 • .хаус
 • .втф

Потпуна листа ТЛД-а је предуга да би се додала на овој страници, али пређите на НамеЦхеап да бисте видели све доступне ТЛД-ове.

Историја домена највишег нивоа

Када је први пут успостављен систем СНС, ТЛД домен раздвојен је у три групе, укључујући:

• Земље.
• Категорије.
• Мулти-организације.

У то време постојала је само једна привремена група, .арпа. .Арпа привремени ТЛД створен је да олакша прелазе у стабилизацији ДНС система.

Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (ИЦАНН) развијена је да преузме одговорности за надгледање успостављања матичних регистара ДНС-а од Националног информационог центра (ИнтерНИЦ). Једна од њихових функција била је успостава Интернет агенције за додјелу бројева (ИАНА). Главна функција ИАНА-е је „надгледање распореда глобалне ИП адресе, аутономна додељивање броја система, управљање роот-зонама у систему имена домена (ДНС), типови медија и други симболи и интернетски бројеви повезани са Интернет протоколом“, наводи ВикиПедиа. Број ТЛД-а које је ИАНА препознала значајно је порастао од свог оснивања.

Различите групе и врсте ТЛД-ова

ИАНА је створила различите групе и типове ТЛД-ова како би се категорисале различите функције и организационе структуре на Интернету. Иако листа и даље расте, укратко ћемо размотрити сваку од најчешћих домена највишег нивоа која се данас користе.

Инфраструктура ТЛД

Постоји једна домена највишег нивоа укључена у ову групу. Тај ТЛД је .арпа, што је оригинални прелазни ТЛД постављен за стабилизацију ДНС-а. ИАНА га данас одржава у исту сврху.

Код државе и интернационализирани ТЛД-ови (ццТЛД)

Од првобитних основа ТЛД-ова које су основане, домени највишег кода земље (ццТЛД) још увек постоје. Успостављени су као двословни код заснован на њиховом ИСО 3166 коду, који је постављен да идентификује различите земље и главне пододељења унутар њих. Вероватно препознајете следеће ТЛД: .ук, .цо.ук, .ау, .нз, .мк, .се или .ус. Онда постоје они за које не бисте помислили да ће имати код државе као .то домен (Тонга), .аи домен (Ангуилла), .гг домен (Гуернсеи)

ццТЛДс су такође интернационализовани тако да појединци у земљама које не користе латиничне знакове лакше препознају кодове земаља у ТЛД. Кодови земаља могу да укључују, на пример, арапске, ћирилице, хебрејске или кинеске знакове, уместо уобичајених латино слова који су препознатљивији говорницима енглеског језика.

Домаин.цом има на располагању 25 ццТЛД-ова за регистрацију.
Намецхеап има на располагању 30 ццТЛД-ова за регистрацију.

Географски ТЛД

Мало различити од ознаке државе ТЛДС, географски се ТЛД фокусирају на географска подручја света а не на одређене земље. Примери ових нових проширења имена домена су следећи:

Африка

.африка
.Азија
.Кејптаун
.дурбан
.јобург

Азија

.Азија
.дубаи
.кјото
.нагоиа
.токио
.осака
.таипеи

Европа

.барцелона
.берлин
.Баиерн
.парис
.хамбург
.истанбул
.Москва
.Лондон
.Валес

Северна Америка

.миами
.вегас
.ниц
.куебец
.бостон

Оцеаниа

.Сиднеи
.Мелбоурне
.киви

Генерички ТЛД (ГТЛДс)

Изворно означене као категорије у историјском успостављању ТЛД-ова, генеричке домене највишег нивоа садрже најпрепознатљивију листу ТЛД-ова. Сви генерички ТЛД-ови морају се састојати од најмање три знака или слова. Први генерички ТЛД-ови састојали су се од .цом, .нет, .орг, .еду, .гов, .инт (интернатионал) и .мил, и имали су очигледне везе са њиховом наменом уграђеном у њихов тространи код. Додати су додатни генерички ТЛД-ови, укључујући неке које можда препознајете:

• .апп који се користи за апликације.
• .инфо се користи за пружање информација.
• .постаја која се користи за компаније и удружења за продају некретнина.
• .биз који користе предузећа.
• .глобал са очигледном међународном асоцијацијом.
• .Хост за компаније које умрежавају.
• .тел који користе интернет и телекомуникационе компаније.

Листа генеричких ТЛД-ова регистрованих од стране ИАНА-е је исцрпна. У стању је сталног раста док организације траже нове начине да се такмиче на глобалном тржишту и раде на стварању најпрепознатљивијих и најзапаженијих имена домена.

Резервисани или ограничени ТЛД-ови

Резервисане или ограничене домене највишег нивоа стварају још једну карактеристичну групу ТЛД-ова. Неки примери резервисаних или ограничених ТЛД-ова укључују:

• .тест је резервисан за потребе тестирања.
• .лоцалхост је резервисан како би се избјегли сукоби при кориштењу лоцалхоста као имена домаћина.
• .инвалид се користи да назначи да је име домене неважеће.
• .примјер је резервисан тако да се може користити у примјерима; попут ове која се користи горе.
• .лоцал је резервисан од РФЦ 6762 за решавање локалних имена хостова у ДНС протоколима.
• .онион је резервисан од РФЦ 7686 као ауто-аутентификационо име хоста које користи Тор. Ова имена домена користе се за заштиту анонимности корисника у систему усмеравања лука којим управља Тор.

Ови домени служе специфичној сврси у функционалности Интернета. Управљањем овим ТЛД-овима управља се преко званичних регистрованих од стране ИЦАНН-а.

Спонзорисани ТЛД

Генерално, спонзорисане домене највишег нивоа обично су генерички ТЛД-ови које предлаже и спонзорише одређена заједница. Сваки спонзорисани ТЛД је специјализован за укључене појединце или организације који се заснивају на етничким, географским, професионалним, техничким или другим тематским концептима. Најчешће их предлажу организације или приватне агенције, које такође успостављају и спроводе правила о подобности и коришћењу које се региструју за коришћење свог ТЛД-а. Најчешћи примери спонзорисаних ТЛД-ова укључују .гов, .мил, .инт и .еду. Додатни спонзорисани ТЛД-ови које можете препознати укључују .тел, .ккк, .мусеум, .апп и .аеро.

Предложени ТЛД

Листа домена највишег нивоа наставља да расте од развоја ДНС протокола. Многи предложени ТЛД већ су прихваћени, као што су .аеро, .биз, .цооп, .инфо, .мусеум, .наме и .про, који су предложени крајем 2000. Пре прихватања предложених ТЛД-ова, тамо био је потицај да се разликују порнографски или опсцени материјали користећи било .ккк, .сек или .адулт, али није успостављен домен највишег нивоа све док .ккк није почео са радом 2011. Такође су предложени предлози за .артс, .фирм, .ном , и .рец, али ИАНА је сматрала да је већина њих покривена постојећим ТЛД-овима. Највећи скок у прихваћању предложених ТЛД-а догодио се након најаве ИЦАНН-а 2012. године да ће на своју регистровану листу додати више генеричких ТЛД-ова из више од 2.000 апликација. Инсталација ових нових ТЛД-ова одвијала се током 2013. године. Данас је мало више од 1.000 регистрованих ТЛД-ова.

Историјски ТЛД

Било је и неких ТЛД-ова, који су постојали историјски, али се више не користе. Један запажени домен највишег нивоа био је онај који је ИнтерНИЦ основао за НАТО, а који је сасвим очигледно био. Недуго након што је .нато основан, ИнтерНИЦ је створио .инт за међународне организације уопште. НАТО је наговорио да користи нато.инт. Након 1996. године .нато је уклоњен из регистра.

Већина историјских промена у ТЛД-у догодила се на подручју шифри држава како су се развијала имена и идентитети различитих нација. Ево неких промена које су се догодиле:

• .цс је промењен када је Чехословачка постала Чешка, Чешка и Словачка Република .ск
• .дд коришћен у Источној Немачкој постао је .де под уједињеном Немачком
• .иу се користио за СФР Југославију све док земља није подељена на Босну и Херцеговину .ба, Хрватска .хр, Црна Гора .ме, Македонија .мк, Србија .рс, Словенија .си.
• .зр се користио за Заире, али је промењен у .цд када је земља постала Демократска Република Конго.

Такође је приметно да чињеница да руски још увек одржава .су шифру државе упркос пропадању Совјетског Савеза за који је створен.

Псеудо-домени

Постоје специјализоване ознаке домена које мреже често користе, али нису посебно регистроване као домене највишег нивоа. У почетку је неколико мрежа широко распрострањених међу рачунарским професионалцима и академским корисницима успоставило кодове врло сличне ТЛД-овима. Та мрежна имена била су БИТНЕТ, ЦСНЕТ и УУЦП и користили су одговарајуће суфиксе у својим доменима, али ознаке битнет, оз, цснет и ууцп никада нису службено били ТЛД у јавној ДНС инфраструктури. Већина ових псеудо-домена постали су историјске реликвије, иако се понекад види и успон.

Закључак

Домене највишег нивоа саставни су део ДНС инфраструктуре. Користе се за креирање роот адресе за имена домена. Промјене које су ИЦАНН и ИАНА направиле током развоја ДНС-а омогућиле су прецизније и незаборавно препознавање за разне врсте организација и специјализованих група. Како веб програмери раде на стварању карактеристичног брендирања путем имена домена, листа је расла и наставља да расте. Са знањем које сте стекли кроз наш водич, моћи ћете боље да препознате оно што гледате када видите чудан ТЛД везан за веб локацију или користите ТЛД који јасније идентификују вашу марку или организационе циљеве.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector