Alfabetització digital: com els estudiants poden aprendre les darreres tecnologies

Divulgació: El vostre suport ajuda a mantenir el lloc en funcionament. Obtenim una quota de derivació per alguns dels serveis que recomanem en aquesta pàgina.


L’alfabetització digital és la capacitat d’utilitzar la tecnologia digital per crear o analitzar informació. Els estudiants de totes les edats han de desenvolupar habilitats d’alfabetització digital per tenir èxit a la universitat i a la feina, de manera que els professors utilitzen diverses eines per aportar la tecnologia a l’aula..

Des de tuitejar sobre esdeveniments històrics fins a blogs sobre experiments en ciències, els educadors presenten moltes oportunitats per introduir noves tecnologies i fer que els estudiants puguin aprendre les habilitats que necessiten..

Aquesta guia presenta diversos llocs on els educadors poden trobar els recursos que necessiten per impartir alfabetització digital al costat de la matèria del curs.

Al final d’aquesta guia, els educadors no només sabran on trobar recursos d’alfabetització digital, sinó que també estaran equipats amb una àmplia gamma d’idees per a la integració de la tecnologia amb l’educació..

Plans de lliçons per a l’ensenyament de l’alfabetització digital

Els plans de lliçons gratuïts que cobreixen pràcticament tots els aspectes de l’ús d’internet i la ciutadania digital estan disponibles en línia. Tres grans llocs per trobar plans de lliçons són:

 • Educació en sentit comú: hi ha disponibles més de 2.000 plans de lliçons que abasten un gran ventall de temes. No tots els plans de lliçons cobreixen temes d’alfabetització digital, però molts sí. Per exemple, la introducció a la programació informàtica és adequada per a estudiants de sis a dotze anys i fa servir eines de formació de programació conegudes com la Khan Academy i la Codecademy.
 • ReadWriteThink: els plans de lliçons gratuïts es poden ordenar per nivell de qualificació, tipus de pla i tema a ReadWriteThink. Seleccioneu l’objectiu d’aprenentatge “Alfabetització digital”, per tant, mireu més de 100 plans de lliçons que tracten temes com ara Crear una comunitat en línia a través de carteres electròniques, Book Report alternatiu: Glog That Book !, i 3-2-1 Vocabulary: Learning Filmmaking Vocabulary by Making Films.
 • DigitalLiteracy.gov: aquest lloc web està gestionat per l’Administració nacional de telecomunicacions i informació i proporciona una eina de cerca que es pot utilitzar per localitzar recursos de l’aula per paraula clau, àrea temàtica o habilitat..

Blocs d’aula

Els blocs de classe ofereixen als estudiants oportunitats addicionals de llegir i escriure, cosa que els converteix en una eina valuosa per a qualsevol nota.

També animen els estudiants a col·laborar i proporcionen oportunitats de tutoria entre iguals. Els estudiants que tinguin dubtes a participar en debats de classe poden ser més propensos a participar quan s’utilitzen els blocs de classe per compartir informació.

Als professors els agrada els blocs d’aula perquè s’actualitzen fàcilment i serveixen com a font central d’informació per a pares i estudiants. Els blocs també es doblen com les carteres d’estudiants, de manera que és fàcil veure com avança un nen d’un període de qualificació al següent..

Edublogs és una de les plataformes més populars per als educadors perquè té capacitats de filtratge de contingut i no mostra cap publicitat. La plataforma també inclou eines d’aprenentatge addicionals i capacitats de gestió dels estudiants, cosa que la converteix en una valuosa eina per als educadors.

Plataformes i recursos addicionals per ajudar-vos a treure el màxim partit al vostre bloc d’aula inclouen:

 • Plataformes de blocs de EdTechTeacher: aquesta eina facilita la comparació de plataformes de blocs com Edublogs, Blogger, WordPress i Tumblr. EdTechTeacher també proporciona una llista de blocs reals de l’aula perquè pugueu veure com altres educadors utilitzen els blogs a l’aula.
 • Utilització de blocs a l’aula: aquesta guia enumera vuit maneres diferents en què els estudiants poden utilitzar blocs a l’aula i proporciona consells per utilitzar la plataforma de blocs adequada.
 • Els blocs com a eines de preescriptura: la doctora Nicole Luongo discuteix l’ús de blocs d’aula per part d’educadors en arts lingüístiques.
 • Utilitzant el teu Edublog per ensenyar: Edublogs ofereix deu maneres diferents d’utilitzar els blocs a l’aula.
 • 7 coses a saber sobre els blocs (PDF): Educause explica per què el bloc de blogs és una eina útil per als educadors.
 • Creació d’un bloc d’aula de ciències: aquest recurs enumera set motius pels quals els professors de ciències haurien d’utilitzar els blocs d’aula i proporciona consells per configurar un bloc bàsic en un termini de 20 minuts..

Mitjans de comunicació social

Podeu suposar amb seguretat que pràcticament tots els vostres estudiants estan exposats o són usuaris actius de llocs web de xarxes socials com Twitter, Instagram i Facebook..

Alguns educadors utilitzen mitjans socials per educar els estudiants més enllà de les parets de l’aula. Si voleu esbrinar com aprofiten altres educadors en mitjans socials per a l’educació, feu un cop d’ull a aquests recursos:

 • Utilitzant l’educació social a l’aula: un pla de lliçons gratuïtes de Common Sense Education que utilitza Edmodo, una xarxa social per a aules, per ensenyar la crítica literària.
 • Esdeveniments actuals que utilitzen els mitjans de comunicació social: ensenyi als estudiants a utilitzar les xarxes socials per discutir esdeveniments actuals i compartir les seves opinions amb una audiència més gran de manera responsable.
 • Quatre raons que faig servir a Twitter a la meva aula: un breu article que explica com un professor de cinquè grau utilitza Twitter per millorar el seu treball.
 • LinkedIn for Students: find or be Found: la gestió de la vostra reputació digital és més important que mai i aquest article explica com ajudar els estudiants a iniciar-se en la creació d’una petjada digital robusta i convincent..
 • Utilitzant Instagram com a eina d’aula: aquest article explora com un professor utilitza Instagram per reforçar els temes presentats a classe i per comunicar-se amb els estudiants.
 • Els tres motius pels quals els estudiants han de tenir els comptes de Twitter i Instagram de la vostra classe: si creeu un compte de Twitter o Instagram per a la vostra classe, no oblideu incloure els vostres estudiants en el procés de conservació del material que publiqueu..
 • 10 maneres sorprenents d’utilitzar Instagram a l’aula: voleu utilitzar Instagram a l’aula, però no esteu segurs de com fer-ho? Aquest post us donarà moltes bones idees.

Blog de vídeo

Alguns professors estan convertint els seus blocs de classe en vídeo blocs o vlogs. Els blocs de vídeo tenen molts usos en el món educatiu, des de mostrar projectes d’estudiants fins a posar a disposició lliçons fora de l’aula.

Els estudiants aprenen a utilitzar eines de gravació, a editar fitxers de vídeo i a penjar fitxers als servidors web dels seus centres escolars, de manera que desenvolupen valuoses habilitats d’alfabetització digital alhora que es diverteixen.

Els blocs de vídeo també milloren la comunicació i faciliten que els pares vegin què han estat fent els seus fills a l’escola. Els estudiants poden utilitzar vlogs per mostrar el seu talent musical, pujar vídeos dels seus experiments en ciències i educar altres estudiants sobre temes socials.

Hi ha una corba d’aprenentatge tècnic més intens que els professors i els estudiants poden superar quan es tracta de blocs de vídeo. Si necessiteu ajuda amb els conceptes bàsics, consulteu aquesta guia de Video Blogging for Teachers.

Un cop tingueu la part tècnica de l’equació resolta, el següent obstacle us apareixerà amb idees de contingut. Si teniu problemes per obtenir bones idees, l’article 5 Idees divertides de vlogging per a cada professor segur que estimularan la vostra creativitat.

Wikis

Una wiki és simplement un lloc web col·laboratiu creat i editat per més d’un usuari. Els wikis de l’aula tenen moltes funcions que els fan ideals per augmentar l’alfabetització digital.

Els estudiants poden editar-los ràpidament, fer suggeriments i treballar junts per crear contingut. Els professors poden utilitzar wikis per resumir les lliçons, difondre informació important i publicar notes de classe.

Una de les millors coses sobre l’ús de wikis d’aula és que el programari wiki no impedeix que els estudiants cometin errors; és a dir, tenen l’oportunitat de trobar i corregir errors, que és una bona manera de reforçar les seves habilitats.

Els estudiants poden utilitzar wikis de l’aula per crear guies d’estudi, llistes de vocabulari i resums de projectes de recerca.

Si esteu preparats per saltar al wiki bandwagon, aquí teniu uns quants recursos per començar.

 • Col·laboració a través de Wikis: explica els wikis amb més detall i proporciona exemples de com els wikis poden millorar la qualitat de l’educació.
 • Com utilitzar el wiki a l’aula: aquesta guia pràctica per a la implementació de wiki introdueix els tres proveïdors més populars de wikis gratuïts i ofereix una llista de 8 consells per utilitzar un wiki a l’aula..
 • Com i per què crear una classe Wiki: de vegades només voleu veure un exemple de la vida real. Aquest article assenyalarà cinc exemples excel·lents de wikis de l’aula i proporcionarà enllaços on podeu trobar centenars d’exemples addicionals.
 • Wikispaces: si esteu preparats per registrar-vos a una wiki gratuïta a l’aula, considereu Wikispaces – un dels principals proveïdors de wikis aula.
 • PBworks Edu Hub: un altre proveïdor popular de wikis de l’aula és PBworks. Hi ha disponible un pla gratuït que admet una sola wiki.

Glogster

Glogster és una eina per als educadors, però no és menys important que els blocs i els wikis. L’eina basada en web permet als professors i estudiants crear pòsters virtuals i compartir-los amb altres persones.

Els pòsters combinen àudio, text, imatges, vídeo i hiperenllaços, de manera que els estudiants tenen l’oportunitat de desenvolupar diverses habilitats tecnològiques diferents.

Glogster facilita la creació de pòsters que tractin les polítiques de l’aula, les tasques de la llar i fins i tot com una forma alternativa de presentar un informe de llibres..

Els professors també poden publicar fotos i vídeos d’alumnes llegint, treballant problemes de matemàtiques, tocant instruments musicals o participant en activitats d’educació física.

Hi ha moltes maneres d’utilitzar Glogster a l’aula, des de crear pòsters interactius sobre iniciatives escolars fins a compartir els resultats d’un projecte basat en reptes. Alguns professors estan fins i tot utilitzant Glogster per ajudar els seus alumnes a crear llibres digitals que es puguin compartir amb pares i germans.

Per obtenir més idees sobre com podeu utilitzar Glogster a l’aula, feu un cop d’ull a Ensenyar amb Glogster.

Podcasts

Un podcast és un tipus de suports digitals enregistrats pels estudiants i penjats a serveis de sindicació o streaming com iTunes. Els estudiants enregistren activitats a l’aula, editen els fitxers d’àudio i vídeo i carreguen els fitxers per a la distribució digital, cosa que els ajuda a desenvolupar l’alfabetització digital.

Amb només un ordinador i un bon micròfon, els professors també poden gravar les seves lliçons i posar-les a disposició dels estudiants i dels pares per escoltar a casa. Això facilita als estudiants l’estudi i la comprensió més profunda del material impartit a classe.

Els professors de ciències utilitzen podcasts per ajudar els estudiants a compartir el que han après durant els experiments. Els estudiants poden gravar els seus informes de llibres i compartir-los amb altres classes de lectura. El podcasting és tan versàtil que es pot utilitzar per a cada tema.

Si voleu iniciar un podcast de classe, aquí teniu dos recursos per ajudar-vos a començar:

 • Podcasting: aquesta guia ofereix informació sobre la selecció d’una eina de gravació, l’allotjament del podcast i l’ús del podcasting a l’aula.
 • Podcasting Més enllà de l’aula: aquest article explica com el podcasting pot motivar els estudiants a fer el seu millor treball.

Conclusió

L’alfabetització digital és una habilitat que tots els estudiants han d’aprendre a tenir èxit quan van a la universitat o s’incorporen a la força de treball moderna, i la creació d’educació en alfabetització digital en totes les matèries pot ajudar a mantenir els estudiants a treballar amb el contingut del curs a mesura que es desenvolupen habilitats crítiques..

Hi ha una gran quantitat de recursos gratuïts disponibles en línia per ajudar els educadors a ensenyar alfabetització digital, i en aquest article hem presentat alguns dels millors recursos que ofereix el web..

Lectura i recursos addicionals

Disposem de més guies, tutorials i infografies relacionades amb la tecnologia i l’aprenentatge:

 • A + Math Student Guide and Resources: consells i eines per aprendre matemàtiques.
 • Com es pot utilitzar Minecraft a l’educació: descobreix com es pot utilitzar aquest divertit joc per a un aprenentatge seriós a l’aula.
 • Llocs web educatius per a nens: una gran llista de llocs web per ajudar els nens a aprendre.

Formes divertides que els nens poden aprendre a codificar

Voleu interessar els vostres estudiants en programar? Fes una ullada a la nostra infografia, formes divertides que els nens poden aprendre a codificar

Formes divertides que els nens poden aprendre a codificar
Formes divertides que els nens poden aprendre a codificar

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector