Desenvolupament SMIL: crea presentacions que facin somriure a les persones

Divulgació: El vostre suport ajuda a mantenir el lloc en funcionament. Obtenim una quota de derivació per alguns dels serveis que recomanem en aquesta pàgina.


SMIL és un acrònim de Synchronized Multimedia Integration Language. Malgrat la seva grafia, es pronuncia “Somriure”. Basat en XML, SMIL no només mostra el contingut, sinó també la sincronització. Com a resultat, s’utilitza per crear presentacions i animacions multimèdia. Un exemple molt senzill seria mostrar una targeta de títol durant 5 segons seguida d’una imatge durant 10 segons. Però SMIL pot fer molt més que això.

Història de SMIL

En 1997, el World Wide Web Consortium (W3C) va començar a desenvolupar SMIL. La primera versió oficial (SMIL 1.0) es va publicar el 1999. El 2001 es va publicar SMIL 2.0, que va fer alguns canvis en l’estructura subjacent del llenguatge i va introduir mòduls per a l’animació i la sincronització. L’estàndard actual és SMIL 3.0, que es va publicar el 2008. Va ampliar els mòduls existents i en va afegir més.

Després del llançament de SMIL 1.0, Microsoft i algunes altres empreses van proposar HTML + TIME al W3C. Era un sistema que permetia mostrar SMIL als navegadors ordinaris. El W3C va canviar substancialment el sistema i va llançar XHTML + SMIL, que va afegir funcionalitat SIML a XHTML.

Funcionalitat de SMIL

SMIL permet controlar tots els aspectes de la pantalla que controlaríeu mitjançant PowerPoint o una eina de presentació multimèdia similar:

 • Maquetació
 • Cronologia dels esdeveniments
 • Transicions
 • Suports (imatges, vídeo, àudio)
 • Animació amb SVG [1]

Per què utilitzar SMIL

Pot semblar molta molèstia per aprendre a codificar SMIL quan només podríeu utilitzar PowerPoint i convertir-lo en format flash per a la seva distribució. Però SMIL té una sèrie d’avantatges respecte a aquests tipus d’enfocaments. A continuació, es mostren les principals, però podeu obtenir més informació llegint Què és SMIL i per què l’hem d’utilitzar?

 • Format de fitxer obert. Això és especialment útil si col·laboreu amb una o més persones.
 • Els fitxers multimèdia són externs. Un cop hagueu finalitzat els fitxers multimèdia, només s’hauran de penjar una vegada, encara que feu canvis substancials a les vostres presentacions. A més, les vostres presentacions poden utilitzar fitxers multimèdia en diferents servidors. Això també significa que diverses presentacions poden utilitzar els mateixos fitxers multimèdia.
 • Facilitat d’edició. Els canvis a l’engròs a les presentacions solen estar molt implicats. Amb SMIL només es tracta de tallar i enganxar línies de codi.

Format SMIL

Els fitxers SMIL s’assemblen molt als fitxers XHTML normals. De fet, el format bàsic és exactament el mateix:

Aquesta és una imatge de la galàxia d’Andròmeda:

Es tracta d’un text de vídeo retardat en 5 segons:

Com podeu veure, és un fitxer XML. A continuació, es carrega la definició d’idioma SMIL 3.0.

Després, hi ha dues parts del fitxer, de la mateixa manera que amb un fitxer XHTML: cap i cos. Al cap hi surten les coses habituals com metaetiquetes. Aquí només hem introduït una etiqueta de disseny bàsica per definir el fons com a color de colors.

El cos és més interessant. Comença carregant una imatge i un títol: mostrant-les durant 5 segons. A continuació, carrega un vídeo flash, espera 5 segons i, a continuació, es mostra un títol de text.

En aquest exemple, veieu la major part de la funcionalitat bàsica de SMIL i el fàcil que és crear presentacions.

Eines bàsiques

El suport per a SMIL és poc complicat en la majoria de navegadors. Per exemple, a partir de la versió 45, Chrome té un suport obsolet SVG SMIL. Per aprendre a codificar SMIL, us convé obtenir un visualitzador SMIL. Podeu utilitzar eines comunes com QuickTime i RealPlayer. Probablement tindreu més èxit amb el reproductor de codi obert Ambulant Player. Està desenvolupat activament i admet l’especificació completa SMIL 3.0.

En termes de desenvolupament, només necessiteu un editor de text. Tanmateix, potser voldreu utilitzar un editor adaptat a SMIL i XML.

 • Eina de generació SMIL SMILGen: un editor XML a la mida del seu ús amb SMIL.
 • LimSee2: un editor SMIL 2.0 que ja no és compatible i molt difícil de trobar.

Recursos

Hi ha molts recursos en línia, però poden ser difícils de localitzar perquè molts d’ells han desaparegut amb els anys. Els que queden se solen centrar en SMIL 2.0. No es tracta d’un problema, perquè inclou encara la informació rellevant. Aquí hem reunit els millors recursos.

Visió general

 • Què és SMIL i per què l’hem de fer servir? Aquesta és una excel·lent visió general de les persones que es concentren a crear presentacions més que a la codificació.
 • Pàgina SMIL 3.0 de W3C Això proporciona especificacions de tot el sistema.

Tutories

 • Multimèdia 4 Tots SMIL. Aquesta pàgina conté una quantitat enorme d’informació sobre diferents versions de SMIL. Però el més destacat és la col·lecció d’exemples SMIL.
 • Com somriure. Aquest tutorial us porta a través del procés de creació de la vostra primera presentació SMIL.
 • Una introducció al llenguatge d’integració multimèdia sincronitzada. Aquest és un tutorial sobre SMIL 2.0 mitjançant Archive.org.

Referència

 • Pàgina multimèdia sincronitzada del W3C: si voleu endinsar-vos en els cargols de SMIL, aquest és el lloc ideal.

Llibres

 • SMIL Per als maniquins< de Heather Williamson. Aquesta és una introducció fàcil a SMIL, però és un llibre antic que es centra principalment en SMIL 1.0 i 2.0.
 • SMIL 3.0: Multimèdia flexible per a la web, dispositius mòbils i Llibres parlants de Daisy, de Dick Bulterman i Lloyd Rutledge.
 • XML inicial de Joe Fawcett, Liam Quin i Danny Ayers. El llibre només afecta SMIL, però proporciona un bon fonament en XML, que és el nucli de SMIL.
 • SVG Essentials de J David Eisenberg i Amelia Bellamy-Royds. No sobre SMIL per si mateix, però molt útil per als codificadors SMIL.

Conclusió

SMIL és una eina fantàstica per a persones que vulguin crear i distribuir presentacions. I és especialment útil si voleu crear presentacions que cal actualitzar de tant en tant. Hi ha una modesta corba d’aprenentatge, però un cop obtingut el bloqueig és tan fàcil com codificar XHTML. I us permet reutilitzar fàcilment el codi que abans havíeu utilitzat.

[1] SVG significa gràfics vectorials escalables. Mitjançant SMIL, podeu crear animacions fent modificacions en funció dels temps als gràfics.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector