Коришћење Гоогле аналитике за праћење перформанси веб локације ВордПресс

Коришћење Гоогле аналитике може бити изузетно ефикасан начин за праћење перформанси веб локације ВордПресс. Ово решење може вам помоћи да схватите ко су ваши посетиоци, шта раде на вашој веб локацији и шта вам је потребно да побољшате да бисте учинили вашу веб локацију успешном. Међутим, ако сте бацили поглед на Гоогле Аналитицс и нисте сматрали да је посебно саморазумљиво или одмах корисно, нисте сами!


У овом водичу погледамо кључне аспекте Гоогле аналитике да бисмо вам помогли да искористите максимум из овог бесплатног алата. Откривамо како интегрисати Гоогле Аналитицс са веб страницу ВордПресс и покренути је и покренути. Расправљамо о најважнијим извештајима које треба надгледати и шта од њих можете научити. А ми гледамо како да поставите циљеве конверзије за своју веб локацију како бисте пратили резултате.

Contents

Шта је Гоогле Аналитицс и шта то ради?

Гоогле Аналитицс је платформа која може пратити корисничке податке са ваше веб локације ВордПресс и комбиновати их у корисне извештаје. Извештаји које Гоогле Аналитицс креира могу вам помоћи да процените како посетиоци комуницирају са вашом веб страницом и надгледају њен рад.

Велики део података које је забележио Гоогле Аналитицс усредсређен је на акције ваше публике и путовање које воде на вашој веб локацији. То вам омогућава да научите ко су ваши посетиоци, на шта добро реагују и како сарађују са вашом веб страницом.

Ефикасно коришћење Гоогле аналитике такође ће вам дати добар увид у утицај који ваш садржај, дизајн, изглед и други аспекти вашег вебсајта стварају. Затим можете да прилагодите своју веб локацију у складу са тим, чинећи побољшања и пратећи резултате да бисте оптимизирали веб локацију и помогли јој да претвори у складу са својим циљевима.

Дакле, сада знамо мало о Гоогле Аналитицс-у и ономе што ради. Затим погледајмо како да поставите Гоогле Аналитицс и да га интегришете са веб страницу ВордПресс …

Постављање Гоогле аналитике на вашој веб локацији ВордПресс

Први корак овог поступка је отварање налога са Гоогле аналитиком. Ако већ имате Гмаил налог, можете се пријавити с тим. У супротном, морат ћете слиједити њихов поступак пријаве. Ово је брз и једноставан процес и једноставно укључује потврђивање рачуна путем текста или е-поште.

Пријави се

Након што поставите свој Гоогле Аналитицс налог, на контролној табли изаберите „Администратор > Налог “. Овде кликните на „Креирај нови налог“. Испуните информације на својој веб локацији, а затим кликните „Преузми ИД праћења“.

Нови налог

Ваш нови Гоогле Аналитицс налог је сада постављен. Сада пређите на своју ВордПресс контролну таблу како бисте интегрисали две платформе.

Интегрисање ВордПресс веб локације са Гоогле Аналитицс

Монстер Инсигхтс

Препоручени начин повезивања веб локације са Гоогле аналитиком је додавање линије кода на сваку страницу веб локације. Међутим, ако нисте сигурни кодер, то може бити застрашујући задатак. Срећом, постоји ВордПресс додатак који може да се побрине за ово уместо вас.

Гоогле Аналитицс за ВордПресс компаније Монстер Инсигхтс бесплатан је додатак који може брзо и лако интегрисати веб локацију са Гоогле аналитиком. Првобитно креиран од стране Иоаст, додатак је Сиед Балкхи купио 2016. године и ре-брендирао. Про верзија Верзије Монстер Инсигхтс је такође доступна и неопходна ако желите да пратите напредне аналитике на својој веб локацији. На пример, ако желите да пратите продају за своју продавницу ВооЦоммерце или ако желите да пратите Гоогле Адсенсе банер огласе, тада ћете морати да надоградите на премиум Монстер Инсигхтс план.

Инсталирање додатка Монстер Инсигхтс

Унутар своје ВордПресс контролне табле изаберите „Додаци > Додај нови’.

Додај нови

У траку за претрагу откуцајте „Гоогле Аналитицс за ВордПресс од стране Монстер Инсигхтс“. Када се додатак прикаже, кликните на ‘Инсталирај одмах > Активирати’.

Активирај МИ

Чудовиште ‘Увиди’ ће сада бити додато вашем менију контролне табле ВордПресс-а.

Мени увида

Изаберите „Увиди > Подешавања “и кликните на велико плаво дугме„ Аутентификујте свој Гоогле налог “.

Гоогле Аутентификат

Сада ће се појавити скочни прозор који ће вам помоћи да потврдите и повежете своје рачуне. Овде ћете морати да додате свој Гоогле код. Изаберите „Кликните да бисте преузели Гоогле код“.

Гоогле Цоде

Пријавите се у Гоогле аналитику и копирајте и залепите код наведен у скочном прозору на вашој ВордПресс контролној табли.

Копија Гоогле кода

Изаберите свој профил који желите да пратите (који је ваша веб локација) и тада ће Гоогле Аналитицс обавити све остало!

Гоогле профил

Ваша веб локација ВордПресс и налог Гоогле аналитике су сада интегрисани, а подаци ваше веб локације ће почети да се прате.

Преглед извештаја са Гоогле аналитике

Након што поставите Монстер Инсигхтс на вашој ВордПресс веб локацији, Гоогле Аналитицс ће моћи да снима и анализира ваше податке. Затим ће бити представљени у разумљивим графиконима и табелама.

ГА Мену

Гоогле Аналитицс извештава о многим аспектима ваше веб локације и њене публике. Овим извештајима се може приступити преко менија на левој страни надзорне табле Гоогле аналитике. Извештаји су груписани у пет одељка …

 • Реалном времену
 • Публика
 • Аквизиција
 • Понашање
 • Конверзије

Сваки од ових одељка приказује страницу „Преглед“, резимирајући кључне резултате на лако разумљивим екранима. Дакле, погледајмо брзо које информације садрже свака од ових врста извештаја …

Извештаји у реалном времену

Реалном времену

Извештаји у реалном времену омогућавају вам увид у оно што ваша публика ради на вашој веб локацији. Пратите понашање на лицу места, погледајте које странице људи читају, одакле долазе и да ли се претварају у циљеве веб локације. Ова функција може бити врло корисна јер вас чини свјесним проблема кад стигну. Тада можете одмах да направите измене на својој веб локацији како бисте побољшали корисничко искуство.

Извештаји о публици

Преглед публике

Извештаји о публици омогућавају вам да детаљно сазнате о посетиоцима ваше веб локације. Сазнајте одакле су, старости и пола, њихових хобија и интереса и још много тога. Такође можете да видите на којој су врсти уређаја приступили вашој веб локацији, колико су били ангажовани са вашим садржајем и да ли су нови или повратни посетиоци.

Ове информације ће вам пружити прецизну слику ваше публике и помоћи вам да разумете њихове карактеристике. Тада можете прилагодити дизајн свог веб страница и у складу са тим водити ваш садржај и маркетиншке стратегије.

Извештаји о набавкама

Извештај о набавкама

Извештаји о набавкама показују са којих канала публика стиже на вашу веб локацију. Посетиоци често долазе из бројних извора, укључујући социјалне медије, друге веб странице, претраживаче и е-пошту. Ево различитих врста канала о којима Гоогле Аналитицс извештава, објашњава…

 • Органска претрага – саобраћај који на вашу веб локацију стиже из претраживача (али не и из плаћених огласа).
 • Плаћена претрага – саобраћај са плаћених огласа у претраживачима.
 • Друштвене мреже – Кликни преко канала са друштвених медија.
 • Директно – људи који куцају УРЛ веб локације у своје прегледаче.
 • Препорука – људи који кликну на линкове са других веб локација да би дошли до ваше веб локације.
 • Е-пошта – Кликни преко линкова у е-порукама.
 • Остало – Скупина мало саобраћајних извора.

Користите ове информације да бисте упоредили перформансе различитих маркетиншких канала. Пратите да ли раде ваше кампање за друштвене мреже, да ли постови вашег блога досежу циљану публику у претраживачима, да ли плаћени огласи потичу промет и још много тога.

Извештаји о понашању

Понашање

Извештаји о понашању вам пружају детаљно разумевање начина на који посетиоци сарађују са вашом ВордПресс веб страницом. Извештаји показују које су странице гледали људи као и њихове одредишне и излазне странице. Ово вам може помоћи да видите који је садржај најпопуларнији и да вам помогне да промените садржај како бисте повећали време које посетиоци проводе на вашој веб локацији..

Извештаји о конверзији

Конверзије

Гоогле аналитика вам омогућава да поставите циљеве за праћење који су специфични за вашу ВордПресс веб локацију. Циљеви могу да укључују прикупљање олова, време проведено на лицу места, одређене прегледане странице или постигнуте новчане вредности, да их набројимо.

Извештаји о конверзијама показују како ваша веб локација функционише у односу на циљеве које сте поставили и да ли се конвертује у те циљеве. Ови извештаји су најважнији алат за извештавање, јер вам омогућава да видите да ли веб локација функционише и постиже ли своје циљеве.

Корисни извјештаји за праћење

Сада би требало да имате основно разумевање различитих врста извештаја које Гоогле Аналитицс производи. Затим ћемо погледати неколико најзанимљивијих и најкориснијих извештаја које Гоогле Аналитицс креира и разговарати о томе што можете научити из приказаних података.

Извештај о активним корисницима

Извештај „Активни корисници“ можете пронаћи под „Публика > Активни корисници ‘. Овај извештај показује колико је корисника одржало најмање једну сесију на вашој веб локацији у одређеном временском оквиру. На врху графикона можете се одлучити за приказивање података за активне кориснике у последњем дану, 7, 14 или 30 дана.

Активни корисници

Овај графикон ће вам помоћи да схватите да ли се домет ваше веб локације проширује. Ако се ваше маркетиншке активности и садржај исплати, током времена требали бисте видети пораст активних корисника. Ако се ваши активни корисници не повећавају, погледајте „нове в посетиоце који се враћају“ да видите да ли треба да концентришете своје напоре на привлачење нових посетилаца или задржавање старих.

Нови в Извештај о повратку посетилаца

Важно је примити велики број нових и повратних посетилаца ако ће ваша веб локација ВордПресс успевати. Да бисте развили свој посао, желите да ваша веб локација константно достиже нову публику, ступи у контакт са новим потенцијалним купцима и да се с временом повећава број посетилаца. Међутим, изградња заједнице редовних следбеника којима можете промовисати свој садржај, производе или услуге подједнако је неопходна.

Нови в Посетиоци који се враћају

Стога је „Нови в повратници посетилаца“ важан показатељ за праћење. Ако је број нових посетилаца ваше веб странице мали, тада морате размотрити стратегије примене за привлачење промета на вашој веб локацији. Ово би могло укључивати покретање блога за побољшање вашег рангирања у претраживачима, промоцију вашег садржаја на каналима друштвених медија или оглашавање с циљем циљања нових корисника..

С друге стране, ако се број посетилаца који се враћају на веб локацији смањи, требало би да се концентришете на побољшање онога што нудите на својој веб локацији. Гледајући где ваша публика излази са ваше веб странице (о чему ћемо у догледно време расправљати), пружиће вам увид у то шта покреће ваше посетиоце. То би могао бити квалитет садржаја, корисничко искуство на лицу мјеста, споро споро учитавање или нешто друго.

Резиме „нових в повратника“ можете пронаћи под „Публика > Преглед “. Даље мени испод „Публика“ > Понашање > Ново у односу на повратак “, детаљни извештај ће пружити упоредни приказ броја корисника, времена сесије, стопе напуштања почетне странице и више.

Извештај о ангажовању

Што више времена ваша публика проведе на вашој ВордПресс веб локацији, то је боље. Време на лицу места вероватније је да ће се изједначити са конверзијама на сајту, било да се ради о генерирању, продаји или повратним посетиоцима. Ако је време које посетиоци проведу на вашој веб страници кратко, онда морате пажљивије да погледате где посетиоци одлазе да виде шта можете да побољшате, било да је то садржај, употребљивост или нешто друго..

Ангажовање

„Време на сајту“ можете пронаћи под „Публика > Понашање > Ангажовање’. У горњем десном углу ове странице можете изменити временски период у коме су резултати приказани. Кликом на „упореди“ можете упоредити и два различита временска раздобља. Ово може бити посебно корисно ако сте направили побољшања на својој веб локацији у вези са покушајем да продужите трајање посетилаца на вашој веб локацији. Овде ћете моћи да видите да ли се време ваше публике на вашој веб страници повећало и ваш напоран рад се исплатио.

Извештај о локацији

Извештај „Локација“ је још један користан извештај публике. Лоциран под „Публика > Гео > Локација “ови подаци показују одакле посетиоци приступају вашој веб локацији ВордПресс. Користећи ИП адресу сваког корисника, Гоогле Аналитицс може утврдити у којим се земљама и градовима налазе посетиоци.

Локација

Географска мапа топлотне енергије приказана на овој страници показује на коме се заснива већина ваших купаца, што вам даје појма где треба да концентришете своје напоре..

Нев Сессионс

Ова мапа се такође може прилагодити тако да приказује мноштво различитих метрика. У горњем левом делу мапе у падајућем менију одаберите „% нове сесије“. Ово ће вам помоћи да идентификујете потенцијална нова тржишта публике која ће циљати.

Перформансе за мобилне уређаје

Разумевање начина на који публика конзумира садржај ваше веб странице је од пресудног значаја за ваш веб дизајн. Извештаји „Мобиле“ могу приказати перформансе ваше веб локације на различитим уређајима. Ове информације ће вам омогућити да прецизирате функционалност своје веб локације, тако да ће посетиоци добити висококвалитетно корисничко искуство на свим уређајима и прегледачима.

Мобиле

Изаберите „Публика > Технологија > Претраживач & ОС ‘. Овде ћете добити јасну слику прегледача који се користе за приступ вашој веб локацији и ако постоје проблеми са одређеним прегледачима. На пример, ако ваша веб локација има релативно високу стопу напуштања почетне странице на мобилном прегледачу, можда ћете морати размотрити побољшање мобилне верзије веб локације.

Мобиле Грапх

Под „Публика > Мобиле > Преглед “такође можете да добијете поделу вашег саобраћаја на основу употребе радне површине, мобилних уређаја и таблета. Означите поља поред ове три врсте уређаја у табели, а затим изаберите „Плот Ровс“. Подаци ће сада бити представљени унутар горњег графикона, што ће вам омогућити да пратите како се употреба ваше веб локације повећала током времена. Информације у овим извештајима треба да се употребе за побољшање дизајна и употребљивости ваше веб локације, чинећи вашу веб локацију најприкладнијом за уређаје које посетиоци користе.

Преглед аквизиције

Извештаји „Саобраћај“ у Гоогле аналитици могу показати одакле посећују посетиоци и колико тачно корисника долази из сваког медија. Подјела одакле долази саобраћај на вашу веб локацију можете пронаћи у одјељку „Набавка > Преглед “.

Преглед аквизиције

Разумевање одакле долази саобраћај на вашој веб страници показаће вам да ли делују ваше тренутне стратегије маркетинга и промоције веб локација. Ови подаци се могу користити за информисање о вашој будућој маркетиншкој стратегији. Ако сте покренули велику кампању за друштвене медије, овде ћете моћи видети да ли се та кампања исплатила и повећао се промет са друштвених медија. Или ако сте недавно написали бројне постове гостију, очекивали бисте да ћете повећати промет „препоруке“. Међутим, ако су вам „органски“ бројеви за претрагу ниски, можда ћете морати да ставите неке кључне речи за радно циљање у своје постове на блогу.

Друштвени

Ови извештаји такође могу вам помоћи да утврдите где се ваша публика дружи. На пример, ако кликнете на „Друштвено“, видећете квар „извора“ који приказују специфичне канале друштвених медија који шаљу саобраћај на вашу веб локацију. Ово би требало да обавести ваше планирање будућих друштвених кампања, осигуравајући да циљате канале на којима је ваша циљна публика најприсутнија и не губите време на друштвеним платформама које неће повећати број саобраћаја.

Сви извештаји о саобраћају

У идеалном случају, саобраћај би требало да буде квалитетан, што значи да се посетиоци који стижу на вашу веб локацију конвертују у складу са циљевима ваше веб локације. Детаљнији извештаји могу вам помоћи да идентификујете да ли привлачите ‘праву’ врсту саобраћаја. Под „Набавка > Сав саобраћај > Извор / Медијум “, можете упоредити саобраћај који долази из сваког извора са стопом напуштања почетне странице.

Извор

Да бисте то учинили, одаберите икону „Упоређивање“ у горњем десном углу изнад табеле. Затим са две траке са падајућег менија изаберите „Корисници“ у првој и „Стопу напуштања почетне странице“ у другој. Резултати ће вам показати колико корисника долази на вашу веб локацију из сваког извора и који проценат тих корисника одбија од ваше веб странице, никада не посећујући више од једне странице.

Ако примите висок проценат саобраћаја из једног извора, али је стопа напуштања тог извора посебно висока, то вероватно значи да се овој публици не свиђа оно што виде када дођу до ваше веб локације. Ако је то случај, проучите своје одредишне странице (о којима се даље говори у овом чланку) да бисте видели који садржај није привлачан овој категорији посетилаца. Затим можете одговарајуће променити одредишне странице, додајући вредан садржај и надгледати резултате да бисте видели да ли се стопа напуштања странице за овај ток саобраћаја смањује.

Извештај о свим страницама

Перформансе страница можете пратити под ставком „Понашање“ > Странице сајта > Све странице’. Овде добијате добар преглед које странице на вашој ВордПресс веб локацији добијају највише промета.

Све странице

Остале метрике у овом извештају, попут „просечног времена проведеног на страници“ и „стопе напуштања почетне странице“, показују колико су посетиоци били ангажовани садржајем на овим страницама. Овај извјештај ће вам помоћи да брзо видите који садржај привлачи вашу публику. Популарне странице требале би водити вашу будућу стратегију садржаја. Такође можете идентификовати странице са лошим перформансама, које ће требати тренутне адаптације.

Извештај одредишних страница

Извештај „Одредишне странице“ приказује странице на којима посетиоци стижу на вашу веб локацију. Ово се може наћи под ставком „Понашање > Странице сајта > Почетне странице’. Овај извештај је посебно користан у односу на стопу напуштања почетне странице.

Почетне странице

Пажљиво погледајте да ли је на одредишним страницама прикупљен велики број стопа напуштања почетне странице. Висока стопа напуштања почетних вредности обично је показатељ да садржај није важан или релевантан за нове доласке. Упоредите одредишне странице са нижим стопама напуштања почетне странице да бисте видели које аспекте страница са лошим перформансама можете побољшати.

Излаз из извештаја о страницама

Подаци Излазне странице могу се прегледати под ставком „Понашање > Садржај сајта > Изађите са страница. Излазне странице показују где су корисници који су посетили више од једне странице напустили вашу веб локацију. Да бисте добили јасну слику излазних страница, на врху табеле са десне стране одаберите икону „Проценат“. Сада ћете видети своје излазне податке представљене у табли, што вам омогућава да лако видите које странице имају највећу стопу излаза у односу на остале.

Екит Пагес

На неким страницама очекујете да имају високе стопе излаза. То би биле странице попут страница са хвала или странице за завршетак куповине. Међутим, друге странице могу имати високе излазне бројеве који ће вас изненадити. Овде можда губите посетиоце због лоше употребљивости сајта, лошег садржаја или других разлога због којих требате да се вратите на дно.

Постављање циљева за мерење конверзија веб страница ВордПресс

Као што је раније споменуто, Гоогле Аналитицс вам омогућава да поставите циљеве како бисте могли да пратите и мерите конверзије на веб локацији. Циљеви које сте поставили треба да буду уско повезани са циљевима ваше веб локације.

На пример, ако је један од циљева ваше веб локације да прикупи потенцијалне клијенте, онда направите циљ да надгледате да ли се то постиже. Други циљеви могу укључивати посетиоце који извршавају дискретне радње попут сесије на страници „хвала“, екран „преузми довршено“, куповину одређеног износа или минимално трајање сесије.

Голови

Да бисте поставили циљ, кликните на икону „Подешавања“ на траци менија. Под ставком „Приказ“ изаберите „Циљеви > + Нови циљ “. Сада морате одабрати врсту циља који желите да створите и следите упутства да то учините.

Извештавање о циљевима

Након што креирате своје циљеве, извештаје о „циљу“ можете да погледате у делу „Конверзије > Голови > Преглед “. Овде можете видети да ли се ваша веб локација претвара у циљеве које сте себи поставили.

Преглед циљева

Важно је да ће се подаци о циљевима такође приказати у готово свим вашим другим аналитичким извештајима. Ово може бити корисно када анализирамо неке извештаје које смо претходно гледали. На пример, када гледате извештаје „Понашање“, подаци о конверзији могу вам показати које су ваше најбоље странице за конверзију. Извештаји „Набавка“ могу да разбију који извори промета стварају највећи број конверзија. Извештаји „Публика“ могу вам помоћи да схватите које земље производе највише стопе конверзије.

Циљеви 2

Ови подаци су непроцењиви, јер показују који аспекти раде на вашој веб локацији и постизање резултата који су вам потребни. Затим можете да користите ове информације за побољшање других подручја веб локације која у поређењу постижу.

Апликација Гоогле Аналитицс

Да бисте олакшали анализу података и веб страница о веб локацији, Гоогле Аналитицс је креирао сопствену апликацију. Помоћу ове апликације Гоогле Аналитицс можете да пратите кључне метрике и у стварном времену добијате одговоре о перформансама ваше веб локације са мобилног телефона или таблета. Употреба ове апликације је ефикасан начин да будете у току са оним што се догађа на вашој веб локацији и прате ваше пословање у покрету.

Коришћење Монстер Инсигхтс-а

МонстерИнсигхтс Дасхбоард

Монстер Инсигхтс не само да интегрише вашу веб локацију са Гоогле Аналитицс-ом, већ ствара и сопствене извештаје о метрикама на основу перформанси ваше веб локације. Ови подаци се могу прегледати на вашој ВордПресс контролној табли под ставком „Увиди > Командна табла’.

Монстер Инсигхт истиче најважније статистике које су вам можда потребне. То укључује прегледе горњих постова и страница, најпопуларније изворе промета и главне земље. Постављање ових података на вашој ВордПресс контролној табли може бити врло корисно за брзи преглед перформанси ваше веб локације. Међутим, он не може заменити снажне увиде Гоогле аналитике. Ако одлучите да пратите своје метрике помоћу „Монстер Инсигхтс“, учините то поред дубинских извештаја Гоогле Аналитицс.

Последње мисли

Сада би требало да добро разумете шта Гоогле Аналитицс може да понуди. Тако што ћете вам помоћи да анализирате своју публику и како они утичу на ваш садржај, можете да користите ове информације за побољшање веб странице. Поред тога што се Гоогле Аналитицс тако лако интегрише са ВордПрессом, нема разлога да данас не почнете користити ову бесплатну услугу!

Који извештаји и информације са Гоогле аналитике ће вам помоћи да побољшате веб локацију? Јавите нам у коментарима испод…

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Adblock
  detector